sisältöön »
en
Suurenna fonttikokoa
Sivukartta
Avaa haku
Nuori makaamassa nurmikolla aurinkolasit silmillä kädet niskan takana, päällään harmaa huppari.
 
 

Laavut ja lähiretkikohteet

Kuhankuonon retkeilyreitistön lisäksi Pöytyältä löytyy lukuisa joukko muitakin hienoja ulkoilukohteita. Näitä kohteita ylläpitää moninainen joukko paikallisia yhdistystoimijoita, joukossaan muun muassa urheiluseuroja, kyläyhdistyksiä ja metsästysseuroja. Kunnan kuntoreittien varrella sekä Haukkavuoressa että Yläneellä on laavu tauon pitämistä varten.

Osassa kohteita parkkialueet ovat kovin rajalliset. Paras tapa onkin lähteä mahdollisuuksien mukaan liikkeelle jalan tai polkupyörällä. Jos kuitenkin olet matkassa autolla, varmista että pysäköit niin, ettet tuki muuta liikennettä.

Mikäli eväänäsi on nuotion lämpöä vaativaa evästä, varmistu mahdollisesti voimassa olevista varoituksista. Metsäpalovaroitusten ollessa voimassa nuotion sytyttäminen on kielletty. Klikkaa tästä Ilmatieteenlaitoksen varoituskarttaan. 

Pidetäänhän retkikohteet siistinä myös seuraavaa käyttäjää varten ja liikutaan luonnossa luontoa kunnioittaen.

Hirvisuon laavu

Reunamaantie 79, 21840 Karinainen

Heikinsuon kyläyhdistyksen laavu sijaitsee kalliolla upean Hirvisuon laidalla. Laavulle johtaa parkkipaikalta opastettu noin 750 metriä pitkä polku. Polku kulkee ennen metsään nousua viljellyn pellon läpi. Pyri kulkemaan pellolla mennen tullen samaa uraa, jotta viljelykset tallaantuvat mahdollisimman vähän.

   

Killanmäki

Kyröntie 412, 21800 Kyrö

Kyröstä Tarvasjoen suuntaan johtavan maantien 2250 varressa, tulipalossa tuhoutuneen Killanmäen tanssilavan lähellä, on vuonna 2018 valmistunut laavu. Laavun ylläpidosta huolehtii Karinaisten Kunto. Entisen tanssilavan parkkialueelta on noin puolen kilometrin kävelymatka. Reitti alkaa parkkipaikan kaakkoiskulmasta ja se on merkittu keltaisilla muovinauhoilla. Ole rohkea ja testaa myös, miltä tuntuu kulkea paljain jaloin metsässä kulkevaa paljasjalkapolkua. 

 
Killanmäki

Kyrön kuntoradan laavu

Pappilanmäentie 8, 21800 Kyrö

Lokakuussa 2021 valmistunut perintövaroin hankittu ja talkoovoimin pystytetty kotalaavu. Laavu sijaitsee Kyrön kuntoradan keskellä. Osoite ohjaa parkkipaikalle, josta matkaa laavulle kertyy puolisen kilometriä. Laavu löytyy kuntorataa myötäpäivään kiertäen. Laavulle pääsee myös Paltanpolun kautta, kuntoportaita pitkin, mutta Paltanpolulla ei ole parkkitilaa. Laavulla on tulipaikka, mutta polttopuut pitää varata itse mukaansa.


Kyrön pururadan kota

Riihikosken maisemapolku

Koskitie 22, 21870 Riihikoski
Piimätie 44, 21870 Riihikoski

Aurajoen rantaa mukaileva noin 1,8 kilometriä pitkä polku, jonka varrella on jokiluonnosta kertovia opastauluja sekä laavu ja nuotiopaikka. Reitille pääsee sen molemmista päistä. Pohjoispäässä Koskitien varrella, kunnan varikkoa vastapäätä, sijaitsee varsinainen parkkipaikka. Jätä autosi siihen ja kävele noin 200 metriä. Reitti lähtee Riihikosken padon kohdalta oikealle. Hieman aiemmin sijaitsevan ladon luota kulkee niittyreitti, jota pitkin rantalaavulle on mahdollista päästä lastenvaunuilla ja polkupyörällä. Matkaa sinne tulee noin 500 metriä. Polun eteläisessä päässä, Piimätien varrella, Aurajoen ylittävän Lankkisten sillan luona parkkitila on rajallinen.

Tourulan-Keihäskosken Kirkkopolku

Kirkkokuja, 21900 Yläne
Ahontie 204, 21900 Yläne
Metsolantie 140, 21900 Yläne

Kirkkopolku on 8 kilometriä pitkä reitti Yläneen kirkon ja Paimenenmäen kylätalon välillä. Reitin varrella on kaksikin hienoa taukopaikkaa: Leposaaren laavu ja Kotkankota. Reitin ylläpidosta vastaa Tourulan-Keihäskosken kyläyhdistys. Reitin Paimenenmäen puoleinen pää kulkee joitakin kilometrejä kyläteitä pitkin, joten polkupohjaa kaipaavan kannattaakin lähteä liikkeelle Yläneen kirkonkylältä. Auto kannattaa jättää kirkon parkkipaikalle, Kirkkokujalle. Reitti lähtee kirkon pohjoispuolelta, kulkee pienen pätkän peltotietä ja jatkuu Haaviontien yli Hakalantielle, josta edelleen Oripääntien ylityksen jälkeen kohti Leposaarta. Reitille pääsee myös Ahontien ja Metsolantien kautta, mutta niissä parkkitilat eivät ole kovin runsaat. 


Leposaaren laavu

Virpimäki

Virpimäen kota sijaitsee Pöytyän ja Marttilan rajan tuntumassa melkoisen metsäautotieverkoston takana. Kodan tuntumassa on kääntöpaikka, johon mahtuu muutamia autoja. Paikalle pääsee joko Mäenpäänraitin tai Vähä-Ollilantien kautta.

Välimäen uimalampi ja laavu

Koivukankaantie, 21840 Karinainen

Karinaisten kyläyhdistyksen hoitamalta uimalammelta löytyy pari vuotta sitten valmistunut kotoisa laavu tulipaikkoineen sekä kota, jossa voi paistella makkaraa huonommallakin säällä. Paikalla on myös kesäaikaan beachvolley- ja kyykkäkentät sekä frisbeegolf-korit. Uimarannalla on myös huussi. Reitti montulle kulkee Kyröntieltä Vähä-Ollilantielle ja sitä pitkin noin 1,5 kilometriä. Koivukankaantie kääntyy vasemmalle.


Välimäen uimalammen laavu

 
x