sisältöön »
en
Suurenna fonttikokoa
Sivukartta
Avaa haku
fiiliskuva
 
 

Kysymyksiä ja vastauksia Pöytyälle suunniteltavasta biokaasulaitoksesta

Ympäristö

Mitä ympäristövaikutuksia biokaasuhankkeella on?

Oikein toteutetulla biokaasulaitoksella on merkittäviä myönteisiä ympäristövaikutuksia. Se vähentää kasvihuonekaasuja, koska se muuttaa jätteet ja orgaanisen aineksen energiaksi, estäen metaanin vapautumisen ilmakehään ja korvaamalla fossiilisia polttoaineita. Verrattuna fossiilisen polttoaineen käyttöön, voidaan biokaasulla vähentää koko elinkaaren aikaisia kasvihuonepäästöjä yli 100 %. 

Biokaasulaitos myös vähentää jätteiden määrää, kaatopaikkojen kuormitusta ja jätteenkäsittelykustannuksia. Lisäksi se parantaa ravinteiden kierrätystä. Biokaasulaitoksen sivutuotteena syntyvä mädäte on ravinnepitoista ja sitä voidaan käyttää ympäristöystävällisenä lannoitteena, korvaten keinolannoitteita. Mädätteestä on mahdollisuus vähentää rehevöitymistä aiheuttavan fosforin määrää. Erityisesti Pöytyällä vaikutukset ulottuvat Aurajokeen ja sitä kautta Saaristomereen, joiden ravinnekuormaa biokaasulaitos keventää merkittävästi.

Laitoksella on lisäksi paikallisia ympäristövaikutuksia, joita arvioidaan YVA-menettelyssä.

Millä tavoin biokaasulaitos hyödyttää Saaristomeren tilannetta? 

Saaristomeren rehevöityminen johtuu pitkälti liiallisista ravinnepäästöistä, erityisesti fosforista ja typestä, joita päätyy mereen maatalouden, karjatalouden ja yhdyskuntien jätevesien kautta. Biokaasulaitos voi ottaa vastaan esimerkiksi karjan lantaa ja maatalousjätteitä, ja käsitellä ne bioenergiaksi ja mädätteeksi. Tämä vähentää ravinteiden valumista vesistöihin.

Biokaasulaitoksessa syntyvä mädäte on ravinnepitoista ja sitä voidaan käyttää tehokkaana lannoitteena maataloudessa. Koska mädätteessä ravinteet ovat muuttuneet liukoisempaan muotoon, ravinteet ovat helpommin kasvien hyödynnettävissä ja vähemmän alttiita huuhtoutumaan vesistöihin. Näin ravinteiden kierto tehostuu ja Saaristomeren kuormitus vähenee.

Aiheuttaako laitos hajuhaittaa?

Orgaanisten jätteiden, kuten lannan, käsittelyssä syntyy luonnollisesti hajua, mutta nykyaikaisissa biokaasulaitoksissa hajuhaittojen hallintaan kiinnitetään erityistä huomiota. Raaka-aineet, kuten lähialueilta kerättävä lanta, otetaan vastaan suljetuissa ja alipaineistetuissa tiloissa. Raaka-aineet siirretään suoraan vastaanotosta suljettuihin varastosäiliöihin tai prosessiin.

Biokaasun tuotantoprosessissa käytettävät laitteet ja säiliöt ovat suljettuja, mikä estää hajujen pääsyn ympäristöön. Bioraaka-aineen käsittely tehdään alipaineistetuissa sisätiloissa. Siellä hajukaasut kerätään talteen ja käsitellään ennen niiden ilmaan päästämistä.

Anaerobiset reaktorit (mädätysastiat) ovat täysin suljettuja, jolloin hajuyhdisteet pysyvät prosessissa eivätkä pääse ilmakehään. Mädätteen ja muiden prosessissa syntyvien sivuvirtojen varastointi toteutetaan suljetuissa tiloissa tai säiliöissä, mikä estää haihtuvien yhdisteiden vapautumisen ilmaan. Lisäksi mädätysprosessi muuntaa raaka-aineet hajuttomammaksi mädätteeksi.

Riskien hallitsemiseksi laitos suunnitellaan ja toteutetaan tarkasti ja huolellisesti, siinä käytetään parasta saatavilla olevaa (BAT) ja koeteltua teknologiaa ja menetelmiä. Investointeja tullaan tekemään hajun hallintaan. Alueellisesti hajutilanne paranee aiemmasta, koska pelloille levitettävää lantaa korvataan vähemmän haisevalla mädätteellä.

Suomessa biokaasulaitokset, joiden tiedetään aiheuttaneen hajuhaittaa ympäristöönsä, ovat pienempiä eivätkä käytä kehittyneimpiä tekniikoita, joita tähän laitokseen on suunnitteilla.

Miten varmistetaan, että hajua ei synny häiriötilanteessakaan?

Riskien hallitsemiseksi laitos suunnitellaan ja toteutetaan tarkasti ja huolellisesti, siinä käytetään parasta saatavilla olevaa (BAT) ja koeteltua teknologiaa.

Biokaasulaitoksissa voidaan käyttää aktiivisia ilmanvaihtojärjestelmiä, joissa ilmasta kerätään talteen hajuyhdisteitä ja ne johdetaan hajukaasujen käsittelyjärjestelmiin, kuten biosuodattimiin, pesureihin tai polttolaitteisiin. Nämä teknologiat hajottavat hajua aiheuttavat yhdisteet ennen ilman vapauttamista ympäristöön. Vapauttaminen tehdään piipusta, joka edesauttaa käsitellyn ilma sekoittumista ja edelleen vähentää hajuriskiä.

Häiriötilanteita ja niistä aiheutuvia riskejä ennaltaehkäistään laitteiden ja koneiden säännöllisellä huollolla ja kunnossapidolla. Tätä varten laitokselle laaditaan kunnossapito-ohjelma.

Puuston, meluvallien tai muiden luonnollisten esteiden käyttö laitoksen ympärillä toimii hajuhaittojen leviämisen esteenä. Tällaiset esteet hidastavat ja hajottavat ilmassa kulkeutuvia hajuja.

Biokaasulaitoksella tulee olla voimassa oleva ympäristölupa, jossa määritellään hajupäästöjen raja-arvot ja toimenpiteet niiden minimoimiseksi. Viranomaiset valvovat, että laitos noudattaa näitä määräyksiä.

Biokaasulaitoksen henkilöstön säännöllinen koulutus on avainasemassa riskienhallinnan ja hajuhaittojen estämisessä. Koulutukseen kuuluu laitoksen laitteiden käyttö, huolto ja hätätilanteisiin varautuminen. Biokaasulaitoksen johdon ja työntekijöiden sitoutuminen hyvään toimintakulttuuriin varmistaa, että riskit, kuten hajuhaitat, otetaan vakavasti ja niitä hallitaan tehokkaasti.

Haiseeko biokaasulaitoksen mädäte?  

Biokaasulaitoksen mädäte haisee vähemmän kuin käsittelemätön lanta. Tämä johtuu biokaasun tuotantoprosessista, jossa orgaaninen aines hajotetaan hapettomissa olosuhteissa mikro-organismien avulla. Tämän prosessin aikana hajoavat ne orgaaniset yhdisteet, jotka ovat usein vastuussa voimakkaasta hajusta, kuten rikkivedystä ja ammoniakista. Koska mädäte ei haise yhtä voimakkaasti kuin raakalanta, sen levityksen aikaiset hajuhaitat ovat pienemmät eli alueellisesti hajuhaitat vähenevät.


Miten laitospaikka valittiin?

Biokaasulaitosta varten on kartoitettu seitsemän mahdollista laitospaikkaa ja näistä Lallin alue tarjoaa parhaat edellytykset sijainnin, logistiikan ja kunnallistekniikan kannalta. Lallin alueelle sijoittaminen mahdollistaa alueella olemassa olevien maatalouden virtojen logistisesti järkevän hyödyntämisen. Lisäksi asutukseen on arvioitu saatavan riittävä etäisyys. Alueelle laadittavassa asemakaavassa tehdasalueen ympärille jätetään tarvittavat suojavyöhykkeet. Alue myös mahdollistaa kasvillisuuden käyttämisen ns. suojavyöhykkeenä.

Laitospaikan valintaan vaikuttivat ennen kaikkea hyvät tieyhteydet, 110 kV sähköverkon läheisyys, kunnallistekniikan läheisyys ja mahdollisuus synteettisen metaanin tuotannossa syntyvän hukkalämmön käyttöön teollisuudessa tai kaukolämpöverkossa. Vieressä oleva Lallin teollisuusalue mahdollistaa myös uuden, biokaasulaitoksen sivuvirtoja hyödyntävän yritystoiminnan sijoittumisen alueelle.

Lallin yritysalueen kaavoitusprosessi mahdollistaa myös muun yritystoiminnan sijoittumisen alueelle.

Hankealue on tällä hetkellä enimmäkseen talousmetsää ja osaksi peltoa. Lisäksi alueeseen liittyy Pöytyän kunnan toiminnassa oleva maankaatopaikka ja entinen kaatopaikka. Hankealueen koko on noin 33 hehtaaria, josta laitokselle on varattu noin 20 hehtaarin suuruinen soveltuvin sijainti tontilla. Hankealueen kiinteistöt ovat Pöytyän kunnan ja yksityisten tahojen omistuksessa. Hankealueelle tehdään tarvittavat luontoselvitykset sekä kaavoituksen että YVA-menettelyn aikana.

Mitkä kaikki alueet ovat olleet harkinnassa bio- ja e-metaanilaitoksen sijoittumispaikaksi? 

  1. Yläneen taajama, Levonsuon alue, Oripääntie (tie 210) varrella, kiinteistö nro 636-465-1-172
  2. Riihikoski, Pirttilahdenkulma, Yläneentie (tie 2043) varrella, kiinteistö nro 636-415-1-79
  3. Riihikoski, Lallin alue, kantatie 41 varrella
  4. Kumila, Sarinviita, Valtatie 9 varrella, kunnan osin palstoittama yritysalue
  5. Kyrön taajaman länsiosa, Valtatie 9 varrella, Kyrön yritysalue
  6. Kyrön taajaman itäosa, Ollilantie (tie 2253), kiinteistö 636-439-4-704
  7. Kyrön taajaman itäosa, Ollilantie (tie 2253), kunnan kiinteistö laajennettuna yksityisen kiinteistöllä

Minkälaista valohaittaa laitoksesta syntyy?

Biokaasulaitoksen pääasiallinen toiminta on jätteiden käsittely ja biokaasun tuotanto, eikä se vaadi yhtä voimakasta ja jatkuvaa valaistusta kuin esimerkiksi suurteollisuus tai prosessiteollisuus.

Suunnitteluvaiheessa otetaan huomioon valojen suuntaamisen pois asutuksesta. Lisäksi suojavyöhykkeet estävät valon kulkeutumista laitosalueen ulkopuolelle. Biokaasulaitoksen valohaitat eivät yleensä eroa merkittävästi normaalista teollisesta toiminnasta. Usein pyritään käyttämään energiatehokasta ja ympäristöystävällistä valaistusta, mikä vähentää laitoksen valosaastetta.

Aiheutuuko laitoksesta jyrsijäongelmia?

Jyrsijäongelmaa ei ole tunnistettu samanlaisilla laitoksilla Euroopassa. Biokaasulaitoksissa orgaanisten jätteiden käsittely tapahtuu suljetuissa prosesseissa, kuten suljetuissa reaktoreissa ja vastaanottohallissa. Tämä vähentää jätejakeiden avointa käsittelyä ja siten myös jyrsijöiden houkutusta. Tarpeen vaatiessa, laitokselle voidaan tehdä haittaeläinten torjuntasuunnitelma. Hyvin suunnitellut ja kunnossapidetyt varastointiratkaisut estävät jyrsijöiden pääsyn jätteisiin. Hyvin hoidettu biokaasulaitos ei ole erityisen altis jyrsijäongelmille.

Aiheuttaako laitos meluhaittaa?

Laitoksella suurimmat melun lähteet ovat liikenne, ilmastointi sekä kompressorit. Melua aiheuttavat laitteet sijoitetaan ensisijaisesti sisätiloihin. Monet biokaasulaitokset käyttävät nykyaikaisia äänenvaimennustekniikoita, kuten vaimentimia ja äänieristyksiä. Esimerkiksi pumput ja kompressorit voidaan sijoittaa äänieristettyihin tiloihin. Lisäksi laitosalueen ympärille jätettävät metsäiset suojavyöhykkeet vähentävät naapureille tulevaa melua.

Laitokselle ei tule liikennettä yöaikaan.

Biokaasulaitoksille tarvitaan ympäristölupa, jossa määritellään melun raja-arvot ja muita ympäristövaikutuksia koskevia ehtoja. Laitoksen on noudatettava näitä ehtoja.

Kuormittaako laitos vesi- ja viemäriverkostoa? 

Biokaasulaitoksissa veden käyttö ei yleensä ole erityisen suurta, koska ne eivät ole vettä intensiivisesti kuluttavia teollisuusprosesseja. Biokaasulaitokset voivat toimia kohtuullisilla vesimäärillä, ja ne voivat käyttää laitoksen sisäisesti kierrätettyä vettä tai hyödyntää esimerkiksi sadevesiä vedenkulutuksen vähentämiseksi. Lähtökohtaisesti laitos käyttää ainoastaan pesuvesiä, eikä tämä vesimäärä poikkea merkittävästi esimerkiksi kasvihuoneiden vedenkäytöstä. Laitokselle on myös mahdollista tulla vettä jonkin verran kuluttavia prosesseja, mutta nämäkään määrät eivät ole erityisen suuri ja näiden lopullinen tarve määräytyy laitoksen tarkemmassa teknisessä suunnittelussa.

Biokaasulaitoksessa syntyy jätevesiä laitteistojen pesusta jasosiaalitilojen käytöstä.. Ainoastaan sosiaalitilojen saniteettivedet johdetaan kunnalliseen jätevesiviemäriin. Pesuvesiä kierrätetään prosessiin, jolloin vedenotto voidaan minimoida ja viemäriverkosto ei kuormitu.  

Miten bio- ja e-metaanilaitoksen ympäristössä sijaitsevien yritysten liiketoiminta taataan?

Kukin yritys vastaa omasta liiketoiminnastaan. Muiden yritysten tavoin, bio- ja e-metaanilaitos joutuu noudattamaan toiminnassaan voimassa olevia lakeja, säädöksiä ja asetuksia. 

Kuka korvaa, jos ympärillä sijaitsevien yritysten liiketoiminta häiriintyy biokaasulaitoksen toiminnan vuoksi?

Normaalin käytännön mukaan, perustelluista korvausvaateista tulee neuvotella suoraan asianosaisten kesken.

Lue lisää kysymyksiä ja vastauksia biokaasulaitoksesta

Yleistä biokaasulaitoshankkeesta


 
 
x