sisältöön »
en
Suurenna fonttikokoa
Sivukartta
Avaa haku
Pöytyän kirkko
 
 

Kirkot

 

Karinaisten kirkko

Karinaisten kirkko

Kirkko valmistui vuonna 1835. Puurakenteinen, kolmilehterinen kirkko edustaa puhdasta ristikirkkotyyliä. Alkuperäisistä piirroksista poiketen kirkon länsipäähän rakennettiin kirkonkokouksen päätöksellä myös torni. Kirkossa on akateemikko Wäinö Aaltosen vuonna 1935 maalaama alttaritaulu Syntinen nainen Jeesuksen edessä. Hän on veistänyt myös saarnastuolin reliefit sekä hautausmaalla sankaripatsas Suru.

Pöytyän kirkko

Pöytyän kirkko

Arkkitehti C.C. Gjörwellin suunnittelema ja Mikael Piimäsen rakentama puinen ristikirkko valmistui vuonna 1793. Kirkon vierellä on harvinainen vanhan kirkon hirsiaitaus läpikäytävineen. Kirkkoaukiolla on Pöytyän raivaajapatsas ja kirkkomaalla sankaripatsas, molemmat Aarre Aaltosen veistoksia. Vanhan kirkkoaitauksen vierellä on Antti Lizeliuksen muistomerkki. Kirkon eteläseinustalla on Fr. G. Hedbergin muistokivi.

Yläneen kirkko

Yläneen kirkko

Yläne on ollut Pöytyän kappeli ainakin jo vuonna 1392. Vuonna 1875 se erotettiin omaksi kirkkoherrakunnaksi. Kirkko sijaitsee vuonna 1663 rakennetun kappelikirkon paikalla ja se on rakennettu 1782. Kirkkoon mahtuu noin 600 henkeä. Kirkkotarhan kaakkoisosassa on  viime sodissa kaatuneiden hauta, jonka yhteydessä sijaitsee J. Vikaisen tekemä muistomerkki Rauhan enkeli. Muistomerkin läheisyydessä on Yläneenkartanon 1800-luvulla omistaneen Jägerhorn-suvun hautapaikka.

 
x