sisältöön »
en
Suurenna fonttikokoa
Sivukartta
Avaa haku
Yläneen luontokapinetin erilaisia puun runkoja.
 
Vedenalaisia veijareita
 

Vedenalaisia veijareita

Elämä ei ole monimuotoisimmillaan metsässä tai puutarhassa tai missään muussakaan maaekosysteemin elinympäristössä. Ei. Elämä syntyi vedessä, ja vedessä se on kehittänyt kirjavimmat ja mielikuvituksellisimmat muotonsa. Ihan tavallisesta pikku lammikosta tai vähänkään vetisemmästä ojasta löytyy mitä omituisimpia eläjiä tutustuttavaksi sille, joka osaa niitä sieltä etsiä.

Vedenalaisia veijareita -kurssilla etsitään elämän eri muotoja pinnan alta. Poimitaan pinseteillä ja peukalo-etusormiotteella pohjaliejusta sudenkorentoja ja malluaisia, vesiliskoja ja ihania iilimatoja (jotka ovat siis juotikkaita oikealta nimeltään). Maasto-osuuden jälkeen mennään sisälle ja katsellaan saaliiksi saatuja eläimiä mikroskoopilla, pyritään tunnistamaan tavallisimmat ryhmät. Päätteksi vielä liimataan vesiselkärangattomia esittäviä tarroja pohjaeläinjulisteeseen, jonka kukin osanottaja saa mukaansa.

Aikaa tähän kaikkeen olisi hyvä varata kolme tuntia, johon sitten mahtuu jo ruokailutaukokin. Varustevaatimuksena on ulkovaatteet. Saappaat olisivat suotavat. Vesien eläjiä löytyy parhaiten keväällä, mutta kurssi voidaan toki järjestää muulloinkin sulan veden aikana. Osallistujien ikähaitari ulottuu alakoululaisista aikuisiin.

 

 

 

Luontokapinetti
Hovilanmäentie 2, 21900 Yläne
puh. 040 7219689

 
x