sisältöön »
en
Suurenna fonttikokoa
Sivukartta
Avaa haku
fiiliskuva
 
Salon perhe istuu sohvalla
 

Inspiroidu Salon perheen rakennustarinasta

Liisa, Mikko, Helmi ja Viola Salon tyylikäs puurunkoinen omakotitalo sijaitsee Pöytyällä Kyrössä, viehättävällä ja lapsiperheiden suosimalla omakotialueella. Kyrö oli perheelle itsestään selvä asuinpaikkavalinta, mutta ennen kuin perhe päätyi rakentamaan, katsastettiin myös myytävänä olevien talojen tarjonta. Koska sopivaa taloa ei löytynyt, perhe päätti aloittaa rakennusprojektin. 

Tontteihin ja talomalleihin tutustumista

Ennen rakentamisen aloittamista perhe tutustui Kyrön mahdollisiin rakennuspaikkoihin Pöytyän kunnan nettisivuilla ja kiertelemällä vapaita tontteja maastossa tonttien malleja ja ilmansuuntia tutkaillen.

Asuntonäytöissä ja -messuilla vieraileminen kuului myös viikonloppujen aktiviteetteihin. "Oikeissa taloissa astelemalla saa paremman tuntuman talomalleihin ja mittakaavoihin kuin pelkästään piirustuksia katselemalla", toteavat Liisa ja Mikko. Arkkitehdin luona vierailtuaan ja sopivan tontin löydettyään pariskunta pääsi aloittamaan rakennustyöt tontin raivauksella alkuvuodesta 2019, ja jo vapunaattona 2020 Salot kantoivat muuttokuormansa uuteen kotiin.

Nopea rakennuslupa Pöytyän kunnalta

Rakennusasioihin liittyvä yhteistyö Pöytyän kunnan kanssa toimi Salojen mukaan moitteettomasti. Rakennuslupa tuli nopeasti, apua sai aina kun sitä tarvittiin ja neuvoja oli helppo kysyä. Mikon sanoin kiteytettynä: asiallista touhua. Myös tonttien edulliset hinnat ja järkevä koko saavat perheeltä kiitosta. Eikä rakennusprosessi ole turhan jäykkä. Tästä kertoo varmasti sekin, että Salon perheellä on jo kolmas rakennuslupa haettuna: talon ja autotallin jälkeen on vuorossa pihasaunan rakentaminen.

Monipuoliset harrastusmahdollisuudet

Perhe on ollut tyytyväinen ratkaisuunsa rakentaa Pöytyälle. Asiat hoituvat helposti, palvelut toimivat ja Kyrön maaseutumaisuus viehättää. Aktiiviselle perheelle on mieleen, että muun muassa partio, kansalaisopiston tarjoamat harrastukset ja ratsastus onnistuvat kotikylällä, ja kuntorata ja hiihtoladut sijaitsevat lähellä. Kyrössä on paljon talkoovoimin aikaansaatuja ja ylläpidettyjä toimintoja, joista Salot mainitsevat esimerkkeinä skeittiparkin, BMX-radan, alppiruusupuiston, kuntoradan varrelle rakennetun laavun ja tietysti maauimalan

Vinkki rakentaville: käytä aikaa suunnitteluun

Jos Salot saisivat antaa muutaman neuvon uusille rakentajille, tärkein olisi varmaankin rakentamiseen liittyvään suunnitteluun panostaminen. Se vaatii aikaa, mutta maksaa itsensä takaisin projektin edistyessä. Kunnan tarjoamia maastovierailuja tonteilla kannattaa myös hyödyntää. Talovalmistajien esittelytilaisuuksissa käyminen antaa ideoita ja näkökulmia oman kodin suunnitteluun, vaikkei valmista talopakettia ostaisikaan. Ja kuntaan päin kannattaa olla rohkeasti yhteydessä matalalla kynnyksellä projektin eri vaiheissa: ammattitaitoinen henkilökunta on paikalla rakentajia varten. 

juttu julkaistu 04/2023

 

Lue asukastarinoita

 

Valeäidin virtuaalimuutto Pöytyälle

 
 

Mika Joki 
kunnanjohtaja
puh. 040 672 2900
mika.joki(a)poytya.fi

Petri Lehtonen
rakennustarkastaja-rakennusmestari
puh. 050 590 6721
petri.lehtonen(a)poytya.fi

 
x